Roxanne Philipsen


Naam: Roxanne Philipsen


Geboortedatum: 15/01/1994


Geboorteplaats: Mol


Beroep: Studente Culturele Agogiek (VUB)


‘RZM’debuut: 2007


Rol binnen RZM: Jeugdtrainer en webmaster
Mijn Zwemervaring


Mijn allereerst zwemervaring dateert in het jaar 1999. Ik was vijf jaar en kreeg mijn eerste privéles. Mijn zwemjuf begon met schoolslag, maar al snel bleek dat het niet je dat was voor mij en schakelde zeer snel over naar crawl. Na een dik jaar kon ik goed genoeg zwemmen en stopte ermee. Ik begon met een basis aan de zwemlessen van school en dat was de enige opzet toen. Op mijn achtste deed ik eens mee aan een zwemloop. Ik brak daar geen potten, maar wat wel brak was mijn hart voor het zwemmen. Voor de wedstrijd was MOZKA (competitieve zwemclub van Mol) aan het trainen en ik dacht: “daar wil ik bij!” Zo doende, deed ik. Week na week verbeterde ik, schoof om de zoveel weken/maanden naar een hogere groep.

Op mijn 11de mocht ik meerdere keren per week gaan trainen en werden er meer en meer wedstrijden gezwommen. Eenmaal je hoger op raakte, werden de tijden belangrijker en belangrijker. Alles verliep zeer vlot, buiten dat ene obstakel gerekend, mijn schoolslag. Ik raakte niet vooruit, mijn tijden waren bitter slecht en daardoor werd mijn kans om een groep hoger te geraken zienderogen kleiner. Maar mijn probleem ging niet aan iedereen voorbij.

Jean-Pierre sprak mij aan om zondagavond eens te komen zwemmen. Daar zou hij mijn schoolslag eens grondig onder handen nemen. Ik ging in op zijn voorstel en zondagavond was ik present bij RZM. Er werd wekelijks hard gewerkt aan mijn schoolslag, maar jammer genoeg zag en voelde ik geen progressie.

Na een dik jaar besloot ik om MOZKA op te geven en mij nog enkel te richten op RZM. Ik had daar al vrienden gemaakt en over het algemeen was de sfeer daar veel fijner en rustiger. Ik begon te zwemmen voor mijn plezier en niet meer omdat ‘het moet’. De tijden deden er niet meer toe en er werd meer gewerkt aan mijn techniek. Door mijn zwemervaringen werd ik af en toe ingezet om les te geven. Die af en toe werd soms, die soms werd regelmatig, tot ik uiteindelijk een vaste waarde bij de jeugdtrainers werd.

We kregen de kans om cursussen te volgen en alle jeugdtrainers behaalden met glans hun diploma Initiator. Hierin wil ik mij persoonlijk nog in verdiepen, maar dat zal pas zijn als ik mijn studies heb afgemaakt.

Daarnaast geef ik ook regelmatig privéles. Hier breng ik kinderen met of zonder enige zwemervaring alle knepen van het zwemmen bij.Naast het zwemmen


Naast zwemmen hou ik mij vooral bezig met muziek (en nog andere culturele activiteiten), dat is zowel beluisteren als bespelen. Ik drum bij twee groepen: ‘Ars Vivendi’ & ‘Poppy Flower’, daarnaast foefel ik op mezelf wat met muziek en misschien komt daar nog wel iets uit.

Als ik niet in Mol ben, zit ik in Brussel te studeren (maar ook andere dingen!). Ik volg Culturele Agogiek aan de VUB en zit daar tevens ook op kot.