Tom Hembrechts

Naam: Tom Hembrechts


Geboortedatum: 30/12/1996


Geboorteplaats: Mol


Beroep: Student Kinesitherapie en Bewegingswetenschappen (KUL)


‘RZM’debuut: 2007


Rol binnen RZM: Jeugdtrainer

Mijn Zwemervaring

Mijn eerste ervaringen met water waren eerder negatief. Ik ging niet graag in bad, wou nooit onder de douche. Tot op een dag mijn ouders besloten ‘nu moet hij leren zwemmen!’ Dus met veel tegenzin ging ik leren zwemmen bij de gemeente. Dit ging eerder vlot en ik was al snel over mijn watervrees heen, maar graag zwemmen zat er nog steeds niet in.
De lessen van de gemeente konden mij niets meer bijbrengen en toen werd ik ingeschreven bij de ZOVO weeral tegen mijn goesting. Daar heb ik de basis van elke slag geleerd. Ik ben gestopt bij de ZOVO toen ik naar het middelbaar ging. Ik kreeg de keuze ofwel RZM, ofwel reddend zwemmen. Ik koos voor RZM en daar hebben ze mijn techniek mooi bijgeschaafd.
Op een gegeven moment, in het 3de middelbaar, zij één van de trainers tegen mij ‘Tom, nu zwem je wel mooi, al eens aan gedacht om competitief te gaan zwemmen?’ Een week later was ik ingeschreven bij de MOZKA en begon te zwemmen, 3 keer in de week. Dit vorderde maar traag en ik vroeg mij veel af waarom ik naar de MOZKA was gegaan. Tot ineens de conditie op peil was en toen schoot ik vooruit. Medailles op wedstrijden, goede commentaar van de trainers,… de motivatie schoot daarmee terug omhoog. Het aantal trainingen schoot even hard omhoog van 3 naar elke dag in het zwembad.
Ik werd steeds sneller tot in het najaar van 2012. Ik had een wedstrijd gezwommen juist voor de herfstvakantie, prachtig gepresteerd, weer zeer gelukkig ging ik de volgende dag naar de training. Ik sprong in het water deed één slag en ik moest stoppen. Ik had mijn schouder geblesseerd. De kinesist hielp mij zo goed hij kon, maar kon het niet helemaal verhelpen dus ik moest het competitie zwemmen opgeven.
Gelukkig kon ik nog bij RZM terecht. Ik kan dan misschien zelf niet meer zwemmen door mijn schouder, maar terwijl ik lesgaf kwam ik toch wel dicht in de buurt. Ik had geleerd hoe ik les moest geven, ben privé les beginnen geven, gaf tegelijk ook nog les bij de ZOVO totdat ze mij aanspraken bij RZM of ik het niet zag zitten om ook daar te komen lesgeven. Ik ben dan gestopt bij de ZOVO en ben vaste jeugdtrainer bij RZM geworden.


Naast het zwemmen

Naast zwemles geven, houd ik mij vooral bezig met fitness en scouts. Ik studeer Bio-Medische in Leuven.